PFZW tweede in VBDO-onderzoek

Ieder jaar onderzoekt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) hoe duurzaam Nederlandse pensioenfondsen beleggen. Sinds het begin van het onderzoek, 10 jaar geleden, stond PFZW altijd bovenaan de duurzame ranglijst van de 50 grootste pensioenfondsen. Dit jaar moesten we ABP nét voor laten gaan.

Betekent onze 2e plaats dat we minder duurzaam beleggen dan vorig jaar? Nee, integendeel. Ieder jaar werken we aan verbetering. Vorig jaar behaalden we op een maximale score van 5 punten er 4,5. Dit jaar scoren we er 4,7. We deden het vooral beter op het gebied van de uitvoering van ons beleid.

Leren van elkaar

Doordat ieder jaar de 50 grootste pensioenfondsen onder het vergrootglas liggen, is er meer aandacht voor duurzaam beleggen. In de buitenwereld, maar ook bij pensioenfondsen zelf. De meeste fondsen willen immers graag goed naar voren komen in de vergelijking. Bovendien helpt het onderzoek om van elkaar te leren. We zien wat er goed gaat en waar we nog wat van elkaar kunnen opsteken. Daar wordt iedereen beter van. En ook de wereld wordt er beter van.

Het uitkeren van een goed pensioen blijft voor ons wel het belangrijkst. We beleggen dus om een goed rendement te behalen. Tegelijkertijd zijn we ervan overtuigd dat een goed pensioen meer waard is in een wereld die vreedzaam, veilig en schoon is. Met een gezond klimaat, een goede gezondheidszorg en een bloeiende economie. Zo’n wereld is niet alleen prettig om in te leven, maar biedt ook meer kansen op een goed en stabiel rendement. Zo gaan een goed pensioen en een betere wereld hand in hand.

Het hele rapport van de VBDO is hier te vinden.