Beleggen in Schiphol

We beleggen al 7,4 miljard euro in klimaatoplossingen, zoals duurzame energie en CO2-efficiënte gebouwen. En er komen steeds meer groene beleggingen bij. Zoals onze belegging in Royal Schiphol Group.

In 2018 kochten we groene obligaties van Royal Schiphol Group. Met de obligaties die PFZW en andere partijen hebben gekocht, financiert Schiphol een belangrijke omwenteling. De luchthaven wil in 2040 alle luchthavengebouwen, het vervoer over land in en rond de luchthaven en andere grondactiviteiten energieneutraal hebben. Tien jaar eerder, in het jaar 2030, wil Schiphol al helemaal ‘circulair' zijn: er mag dan geen afval meer worden geproduceerd. Met deze belegging draagt PFZW bij aan het financieren van de energietransitie en tegelijk geeft het een mooi verwacht rendement.

Hoewel Schiphol weliswaar een industrie faciliteert die zeker niet als duurzaam geclassificeerd kan worden, speelt het bedrijf in onze ogen wel een belangrijke rol in het stimuleren van gedragsveranderingen bij de gebruikers van Schiphol. Dit doet het bedrijf door met financiële prikkels luchtvaartmaatschappijen aan te moedigen om gebruik te maken van moderne toestellen, met lagere uitstoot en minder geluidshinder. Door de lat voor zichzelf hoog te leggen door hun streven de meest duurzame luchthaven te worden, met zero waste in 2030 en met het doel om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn, geeft het bedrijf zelf het goede voorbeeld en tracht het ook een gedragsverandering bij de gebruikers van Schiphol te realiseren.

"Dit is een belegging die past bij onze deelnemers: ze draagt bij aan een goed pensioen en bevordert ook een leefbare wereld. Velen van hen maken gebruik van de luchthavens van de Royal Schiphol Group en het zou mooi zijn als zij zich realiseren dat hun kapitaal bijdraagt aan de verduurzaming van de activiteiten van dit voor Nederland zo belangrijke bedrijf."

Peter Borgdorff, directeur PFZW