Watervervuiling in India

Aurobindo, Dr. Reddy’s en Mylan, drie Indiase bedrijven waarin we beleggen, kwamen in de publiciteit vanwege vermeende overtreding van de milieuregels. PFZW ging met deze bedrijven het gesprek aan.

Aurobindo, Dr. Reddy’s en Mylan hebben ons duidelijk gemaakt dat zij de verwerking van afvalwater juist hoog op de agenda hebben staan. Zo zijn de in de media genoemde productiefaciliteiten ‘Zero Liquid Discharge’ fabrieken, waarbij er geen afvalwater wordt geloosd maar juist wordt verwerkt. Ook zijn strafzaken waaraan in de media en rapporten werd gerefereerd inmiddels door de Indiase justitie geseponeerd.

Het kent geen twijfel dat watervervuiling een enorm probleem is in India; naar verluidt is 80% van het oppervlaktewater in India vervuild. Wij hebben echter geen aanwijzingen dat Aurobindo, Dr. Reddy’s en Mylan zelf betrokken zijn bij de aangetroffen misstanden.

Dit alles neemt niet weg dat PFZW het belangrijk vindt dat ondernemingen op een goede wijze omgaan met hun afval en hierbij rekening houden met mens en milieu. Daarom adresseren wij dit onderwerp al sinds enkele jaren bij de grotere farmaceutische ondernemingen zodat zij hier ook op letten binnen hun toeleveringsketen. Ook juichen wij initiatieven toe zoals de Antimicrobial Resistance Alliance, waarvan de deelnemers zich o.a. door middel van gedegen afval(water) beheer, inzetten tegen de resistentie van bacteriën, parasieten en virussen.