Bijdragen aan voedselzekerheid

PFZW wil bijdragen aan het vergroten van de voedselzekerheid wereldwijd. We investeren daarom in oplossingen voor voedselproductie, toegang tot voedsel en voedselkwaliteit. Twee voorbeelden van onze beleggingen.

Eén van deze beleggingen is de belegging in Sprouts Farmers Market. Sprouts is een nieuwe, snelgroeiende Amerikaanse supermarktketen met 12 miljoen klanten. Bij Sprouts zijn vers fruit en groente de belangrijkste producten. Nog belangrijker voor de toegang tot gezonde voeding is dat de prijzen voor verse producten bij Sprouts ongeveer 20% lager liggen dan bij de belangrijkste concurrenten, waaronder Walmart. Het bedrijf verleidt de klanten met laaggeprijsd vers fruit en verse groente, om hen vervolgens elders in de winkel voorverpakte producten met hogere marges aan te bieden.

Duurzaam visvoer

Een andere belegging is die in het biotechnologiebedrijf Corbion. Corbion heeft een nieuwe methode gevonden waarmee omega3 rechtstreeks uit algen wordt gehaald. Daardoor valt krill als tussenstap weg bij de productie van gezonde vetzuren. Het resultaat? Duizend kilo van Corbions visvoer kan maar liefst veertigduizend kilo krill vervangen. Dat betekent dat de krill in de oceaan kan blijven. Daar kunnen andere vissen van eten. Met als gevolg: meer voedsel voor de wereldbevolking, gezondere vis en vermindering van het leegvissen van de oceanen. 

Corbion is een Amsterdams bedrijf. Zo ondersteunen we met deze belegging niet alleen de wereldvoedselproductie, maar ook de Nederlandse economie, werkgelegenheid en innovatie. En natuurlijk het pensioen van onze deelnemers.