Braziliaans omkopingsschandaal

Ondernemingen die zich niet houden aan de UN Global Compact Principes (GC Principes) staan te boek als Global Compact Violators. We gaan zoveel mogelijk het gesprek met hen aan.

De UN Global Compact is een vrijwillig initiatief waaraan organisaties zich kunnen binden. De UN Global Compact heeft 10 principes opgesteld met betrekking tot mensenrechten, arbeid, milieu en anti-corruptie. Deze principes zijn gebaseerd op de Universal Declaration of Human Rights, de International Labour Organization’s Declaration on Fundamental Principles and Rights at Work, de Rio Declaration on Environment and Development, en de United Nations Convention Against Corruption.

Corruptie en witwaspraktijken

Het Braziliaanse olieconcern Petrobras was een Global Compact Violator omdat het werd beschuldigd van wijdverbreide corruptie, witwaspraktijken en omkopingsschandalen in Brazilië. Een van de betrokken toeleveranciers was het eveneens Braziliaanse bedrijf Odebrecht, dat om die reden ook als Global Compact Violator werd gezien. Toen dit schandaal enkele jaren geleden aan het licht kwam, hebben meerdere beleggers engagement gevoerd met deze ondernemingen. Beide bedrijven waren bereid om met ons als beleggers in gesprek te gaan. Ook zijn de schandalen grondig onderzocht door politie en justitie, waaraan beide bedrijven hebben meegewerkt.

Inmiddels zijn de anti-corruptieprogramma’s van zowel Petrobras als Odebrecht verbeterd en de bedrijven rapporteren hier over. Er zijn op dit moment geen tekenen dat de corruptie- en omkopingspraktijken van enkele jaren geleden nog gaande zijn. Daarom is het engagementtraject in 2018 afgerond en worden de ondernemingen niet meer als Global Compact Violators gezien.